İSİG Meclisi: Gıda iş kolunda son 11 yılda 407 işçi çalışırken hayatını kaybetti

İşçi Sıhhati ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) besin iş kolundaki emekçi vefatları raporunu yayımladı. Rapora nazaran, 2013 yılından bugüne en az 407 emekçi çalışırken hayatını kaybetti.

İSİG’in yayımladığı besin iş kolundaki emekçi cinayetleri raporunu yayımladı. Raporda, 2013 yılından bu yana en az 407 personel çalışırken hayatını kaybettiği tespitine yer verildi. Besin iş kolunda iş cinayetlerinde, 14 yaş ve altı 7 çocuk emekçi, 15-17 yaş ortası 17 çocuk/genç personel, 18-29 yaş ortası 88 emekçi, 30-49 yaş ortası 174 emekçi, 50-64 yaş ortası 79 personel, 65 yaş ve üstü 7 personel hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden 35 çalışanın ise yaş bilgileri tespit edilemedi.

Hayatını kaybedenlerin yüzde 92’si erkek

İSİG Raporu’na nazaran; besin iş kolunda emekçi vefatları cinsiyetlere nazaran sıralandığında, 33 bayan ve 374 erkek emekçi hayatını kaybetti.

En çok görülen mevt nedeni ezilme

Gıda iş kolunda yaşanan ölümlerin nedenlerine nazaran dağılımı sıralandığında, ezilme, göçük nedeniyle 81 personel, trafik, servis kazası nedeniyle 71 emekçi, yüksekten düşme nedeniyle 45 personel, zehirlenme, boğulma nedeniyle 45 personel, patlama, yanma nedeniyle 36 emekçi, kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 32 emekçi, şiddet nedeniyle 25 emekçi, elektrik çarpması nedeniyle 22 personel, intihar nedeniyle 12 personel, kesilme, kopma nedeniyle 11 personel, Covid-19 nedeniyle 8 emekçi, obje çarpması, düşmesi nedeniyle 6 emekçi; öteki nedenlerden ötürü 13 emekçi hayatını kaybetti

Gıda iş kolundaki örgütsüzlük

Raporda, besin iş kolunda ölen emekçilerin 12’sinin (yüzde 2,94) sendikalı, 395’inin ise (yüzde 97,06) sendikasız olduğu bilgisine yer verildi.

“Polonez çalışanları insanca yaşayacak fiyat ve çalışma şartları için direnişte”

İSİG Raporu’nda, işlenmiş besin üretimi yapan Polonez’de işten çıkarılan 135 çalışana de değinildi. Raporda patronun sendikal süreci engellemeye çalıştığı ve emekçilerin haksız münasebetlerle iş akdinin feshedildiği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir